M&M 13: Naming není náhoda!

Co růží zváno zváno jinak vonělo by stejně. Možná. Naming je obor, do kterého se nehrnu a s úctou se dívám na ty, kteří se naň specializují a dokonce se v něm vyžívají.

My ostatní jenom škodolibě čekáme, kdy se jim zase podaří vymyslet název auta, které bude v libovolné řeči hlásat „klumpr, co nejede!“

V Čechách se do namingu patrně hrnou sami marketéři. Podle toho to někdy vypadá. Už jsem psal o Průšvihu, z kterého se stal Nový Průšvih. Podobné přesazení značky odnikud nikam předvedla Benzina. Benzina Plus? A co prosím je Benzina Normal? Mínus?

K dodatkovým názvům vždy můžeme doplnit významový opak. Pivo Tradiční je OK, protože Netradiční může být zajímavé. Ale řada polévek Vitana Poctivé? To je opak nenapad‘?

GE Money Bank má řadu účtů, mile a vtipně nazvanou Genius. Sucharství, tolik rozšířené ve finančním sektoru se mohlo vyřádit až u jejich dodatkových názvů. Genius Gold? Nádhera! Genius Active (a dokonce Active+)? Mizérie! A teď mezi to vřadili novinku: Genius Optimal. Řekněte si to několikrát… Géniové obvykle nebývají Optimální. Měli jsme tu Optimineral (jo, to se mi nepovedlo zavraždit, přiznávám), Optivital a teď Optimal. Znamená to něco? Prd.

Slovo, které ke značce nic nepřidá, by tam přece nemělo být. Naming není náhoda, a marketing taky ne.

Napsat komentář