M&M (2019) 004: Fetišnumero

Často to bývají rázní hoši a direktivní dámy. Aby času ušetřili, aby svět přivohnuli do měřitelné latě, vypěstovali si závislost na jednom čísle. A hned je to přehlednější!

A samozřejmě, jakmile to rozpoznali ti, jimž bylo dáno s dotyčným postiženým spolupracovat, seznali, že pro ulehčení svého života musí udělat jediné: dané číslo bedlivě střežit, i kdyby se kolem spotřebitel na ucho stavěl a u toho rapoval.

Znal jsem partu, kde předák miloval metodu AVE. To už je naštěstí odcházející čarování, kdy se jakákoli zmínka o značce převede na odpovídající cenu reklamy. A tak se pečlivě sčítaly položky v regionálním tisku, značku se podařilo párkrát dostat i do televizních pořadů – a číslo rostlo. Prodeje ovšem ne, ale dlouho to nevadilo. Příliš dlouho, pro dotyčnou značku,

Léta jsem pracoval s pivovarnickou skupinou, která vyznávala faktor inovativnosti. Tady byla honba za kouzelným číslem doslova skupinová. Ve všech zemích byly spotřebitelům kladeny otázky po míře inovativnosti, jak ji pociťuje. A protože spotřebitelé jsou povětšinou slušní, rádi něco odpověděli, místo aby s takovou blbinou poslali zkoumající do ústraní. Chudáci, netušili, že jejich pociťovaná míra inovativnosti je pečlivě sčítána, posílána do ústředí a hodnocena oproti číslům dejme tomu z Bulharska. Dokud čísílko stoupalo nebo drželo, z centrály se linulo pochvalné vrnění. Ale běda, padlo-li! Pak padaly i hlavy.

Nám mezitím sice z jiných výzkumů vycházelo, že běžný spotřebitel láhvového i točeného trne, aby se nic inovativně neměnilo, protože krušné časy ho poučily, že to většinou nebývá k lepšímu. Ale tyto závěry výzkumů do centrál nedolehly.

A v poslední době pozoruji několik energických managerů, kteří si takhle udělali fetiš z NPS. Znám jednoho, co si libuje, že to má nad šedesáti pěti. A přitom je jeho značka synonymem pro – řekněme – nespolehlivost. Jiný takový se nedávno radil: NPS cajk, ale zákazníci to ne a ne pochopit a značku pomlouvají. Nemohli bychom jim to nějak zatrhnout?

Inu, ne.

Zákazník chce, aby někdo hlídal splnění jeho tužeb a potřeb.

Manažer má tužbu, aby mu sedělo kouzelné numero.

Fetišnumero, dobré leda do tabulek.

Napsat komentář