M&M19 050: Vrtáci

Heslo bratrstva zní takto: „Za všechno může ten hlupák, co nám nosí peníze.“ Je to vrták, který ani neví, co chce, nenastudoval, plete si modely, neumí vykoktat objednávku – a hůř, neukloní se u vchodu, chodí nevhodně oblečen a očekává, že se mu při vašem příjmu ještě budete věnovat. A dokonce s úsměvem!

Nedávno jsem se dočkal reakce na svůj starší článek na Humbug.cz, kde srovnávám českou a irskou pohostinnost. A jakýsi rázný muž, maličko arogantně, na facebooku odpověděl:

„Nevím, zda by řidiči autobusu z Irska zůstal stále úsměv na tváři, kdyby mu přišla výplata českého řidiče autobusu. Po tom, co jsem začal pracovat v zahraničí a poprvé si vydělávám slušné peníze, tak se také usmívám. A usmíval by se i řidič v Česku, kdyby mu přišla výplata 60k a více. Tak jednoduché to je. Pokud nebude odpovídající mzda, zapomeňte na odpovídající servis, udivení lidé s plnou prkenicí.“

V tom je všechno! Budu se usmívat, ale až budu mít aspoň dvojnásobek průměrného platu. Do té doby se budu na ty, co mi nosí své drobné, ze kterých mimochodem se můj plat tvoří, utrhovat, vrčet a mračit. Koneckonců to, že mám málo, je určitě tak nějak jejich vina.

Jste-li zaměstnanec, jděte s tím na odbory, jste-li pampodnikatel, zamyslete se nad svou cenotvorbou, jste-li státní úředník, spáchejte seppuku! Ale nepovažujte zákazníka za vrtáka!

Zažil jsem restauratéra, co chtěl dělat Akademii slušného chování. Kupodivu ne pro svůj personál, ale pro hosty. Chápejte mě správně: toto není obrana buranských, smrdutých či agresivních hostů, ty je možno a radno vyvést, ale obrana základních hodnot. Někdo přišel, aby mi dal své peníze. Možná přesně neví, k čemu je třetí vidlička zleva, ale pokud neobtěžuje či neohrožuje, proč mu nepomoct?

Nedávno jsem zahlédl fotografii, na které byla cedule v krámu, že jízdenky nevedli, nevedou a nikdy vésti nebudou. V angličtině. Kvelb je u tramvaje před nádražím, hloupí turisté se dotazují.

Vrtáci vyvěsí ceduli. Pohostinní podnikatelé by zavedli prodej jízdenek – a s nimi by jim vnutili i svačinu.

Ne, zákazník není vrták.

Vrtáci jste, kdo ho za něj považujete.

Tahle země je plná vrtáků.

Vesměs tupých.

Napsat komentář