M&M20 095: Poznej paštiky!

Nebyly to paštiky, ale to je fuk. Všeobecně známý produkt. Padá to z regálu v každé vsi, vyrábějí to velkochemičky, firmy i firmičky, milovníci v rukodělných kvelbech, a k tomu i spousta lidí jen tak doma, pro sebe. Je možná někdo, kdo neochutnal, ale všichni tři pro to mají vážný důvod. A vidíte, stejně byla celá reklama o tom, jak to chutná. Završeno rozkazem na aktivačním buttonu, který cituji.

Přitom je to prosté, že by se to mělo tesat u dveří kateder marketingu a komunikace. Jsou tři varianty, jaká máme mít sdělení pro prospects:

Spotřebitel produkt nezná, proto ho nekupuje.

Spotřebitel produkt zná, přesto ho nekupuje.

Spotřebitel produkt zná i kupuje, ale ne od nás.

Když necháme na chvilku stranou vánoční speciály, snahu uklonit se před státem či autoritami (kupuj, ale neřiď), anebo zahrát na strunu spotřebitelových pocitů v časech vypjatých (od povodní po pandemie), pak se vám většina komerční komunikace do těchto šuplíků vejde.

Stejně prosté je řešení:

Nezná? Uváděj, ukazuj, nadchní!

Nekupuje? Odstraň předsudky, vysvětluj benefity, zdramatizuj přísliby!

Ne od tebe? Odliš se, nebo zemři!

Přesto denně pozorujeme, jak reklamy popisují, že džus chutná, je barevný a plný vitamínů, že hypotéka nám umožní bydlet dřív, než si uškudlíme zopár miliónů, že ráno bez kafe je jako auto bez pojistky, anebo že objednávat přes internet z domova znamená objednávat z pohodlí domova – na poslední jsem zvlášť alergický.

Jedni v přeplněných segmentech blábolí, že prací prášek vypere, ba provoní, zatímco hospodyně si přičuchává (poprvé hráno v 19. století), druzí uvádějí novou službu, pročež zpívají šášové v plyšových kostýmech, nic nevysvětlí, ale na konci si vesele dupnou.

Kdo vysvětluje, jak chutná paštika, vyhazuje peníze.

Anebo pomáhá leaderovi trhu.

Protože leader je synonymem produktu.

Pochop, nebo zemři!

Napsat komentář